Setari in .cfg

Avatar utilizator
hocc
Mesaje: 22
Membru din: 18 Iun 2018, 22:21

Setari in .cfg

Mesajde hocc » 30 Dec 2018, 21:39

Salutare.
In topicul asta vreau sa vorbesc putin despre cfg-uri, pentru ca lumea tinde sa aiba o parere gresita despre ele.

Configurile, cum li se mai spune, sunt niste fisiere cu extensia .cfg (a.k.a configuration), care contin setari specifice jocului. Toate setarile care se pot face prin meniul 'Options' se pot salva intr-un fisier .cfg, impreuna cu o multime de alte setari care nu apar in meniu.

La ce sunt bune? Pai pe vremea cand a aparut jocul, aproape nimeni nu avea internet acasa. Majoritatea mergeam la un internet cafe, sa ne jucam. Multe concursuri, de asemenea, aveau loc la internet cafe. Si atunci, ca sa nu fi nevoit sa intri iar in meniul cu optiuni si sa iti faci toate setarile, ca la calculatorul de acasa, pentru fiecare calculator la care nimereai sa te asezi, era mult mai convenabil sa ai configul salvat undeva (atunci era la moda sa il ai pe email), si trebuia doar sa il descarci si sa il executi cand intrai in joc. De asemenea, era foarte probabil sa mai uiti de unele setari, si sa te trezesti ca mai ai de setat ceva in timpul jocului.

Dar de ce nu jucam cu setarile default ale jocului? Pentru ca oamenii sunt diferiti. Unii au anumite preferinte, altii au alte preferinte. Poate unii vor o alta culoare la tinta, sau alta dimensiune la tinta, sau alta culoare la text, sau vor sa se miste cu alte butoane decat 'w a s d', sau vor sensitivity mai mic/mare, si multe altele. Si exact cu scopul acesta in minte, s-au creeat fisierele de configurare (nu doar pentru CS, ci si pentru alte jocuri, si alte aplicatii chiar), pentru ca lumea sa isi seteze mediul de lucru dupa propriile preferinte.

Ca si exemplu, o sa iau setarile cu care joc eu, mai exact cele care difera de configuratia default, si o sa explic ce inseamna fiecare, si de ce am pus-o in felul in care am pus-o, unde e cazul.

Primele comenzi pe care le-am schimbat sunt bindurile. Acestea sunt comenzile care spun ce face fiecare tasta cand e apasata ('bind' in engleza inseamna legatura. Practic legi o tasta de o actiune, prin setarea acestea). Mai jos sunt toate bindurile pe care le-am modificat eu.

bind "[" "stopsound" - stopsound opreste sunetul de pe harta (ex. sunetul de ploaie de pe de_aztec). Problema este ca trebuie sa tastez comanda la fiecare inceput de runda, asa ca mi-am pus-o pe tastele '[' si ']', pentru ca nu le folosesc la altceva.
bind "]" "stopsound"
bind "f" "weapon_flashbang" - daca o ai la tine, comanda asta iti pune grenada de tip 'flashbang' in mana. In cazurile in care am nevoie de ea, nu vreau sa am de umblat prin meniul de grenazi, sa trebuiasca sa trec mai intai prin 'he', si abia apoi sa ajung la flash. Comanda asta imi da acces rapid la flash prin apasarea unei singure taste. Am pus-o pe 'f' pentru ca e la indemana, si eu nu folosesc niciodata lanterna oricum.
bind "q" "+voicerecord" - permite vorbirea la microfon cu ceilalti jucatori. Am schimbat-o de pe 'k' pentru ca 'q' e mai la indemana.
bind "ALT" "slot2;slot1" - comenzile slot1, slot2, slot3... samd, reprezinta armele din inventar, de pe pozitiile 1,2,3... samd. Adica daca scri 'slot1' in consola, ti se pune arma in mana. Daca scri 'slot2' in consola ti se pune pistolul in mana... si asa mai departe. La un bind se pot trece mai multe comenzi, separate de punct si virgula. Astfel ca la mine, cand apas ALT, mi se pune in mana pistolul, iar imediat dupa, mi se pune arma in mana. Nu prea are sens utilitatea acestei taste, dar m-am obisnuit sa o folosesc mult cand joc cu awp-ul, imediat dupa fiecare impuscatura.
bind "CTRL" "+speed" - mergi incet, fara sa faci zgomot. In mod normal comanda e pusa pe SHIFT, dar am schimbat-o pentru ca imi e mai comod sa folosesc SHIFT pentru a ma 'pune in fund', cum se spune.
bind "SHIFT" "+duck" - 'te pui in fund'. Am facut schimb de taste cu comanda de mai sus pentru ca imi e mai comod asa.
bind "F1" "deagle" - cumperi deagle. Pentru armele si echipamentele pe care le folosesc cel mai des, am facut binduri speciale pe tastele de la F1 la F5, ca sa cumpar mai rapid arme la inceput de runda. Pentru cei care se intreaba cateodata cum ajung asa repede in anumite pozitii, si ei abia au iesit din baza, e pentru ca nu pierd vremea sa cumpar arme. Cu bindurile acestea, cumpar din mers. Pana la urma, fiecare secunda conteaza in jocul acesta :)
bind "F2" "vest;vesthelm;defuser;hegren" - in ordinea importantei (pentru mine), cumpar vesta, cascheta, defuser, si o grenada HE.
bind "F3" "awp" - cumpar awp
bind "F4" "m4a1;ak47" - cumpar m4a1 sau ak47. In functie de echipa in care ma aflu, una din ele nu o sa fie disponibila, dar cealalta o sa fie.
bind "F5" "hegren;flash;flash;sgren" - cumpar HE, doua flashuri si un smoke. (daca nu am bani pentru toate, o sa mi se cumpere atatea cat se poate, in ordinea in care sunt scrise).
bind "F6" "snapshot" - faci un printscreen
bind "F12" "sv_restart 1;wait;rcon sv_restart 1;wait;amx_restart 1;wait;amx_rcon sv_restart 1;wait;amx_cvar sv_restart 1" - dai restart la runda. Am pus aici toate comenzile pe care le stiu, cu care pot da restart la runda. In functie de serverul pe care ma aflu, si de drepturile pe care le am ca admin, una din ele o sa functioneze. Comanda asta nu o mai folosesc acum, dar era utila pe vremea cand jucam mixuri si aveam admin pe serverele pe care jucam.
bind "MWHEELDOWN" "+duck" - la fel ca SHIFT, doar ca pe rotita de la mouse. O foloseam mai demult pentru silent run (genul acela de mers impiedicat, in care nu ti se aud pasii, daca il faci corect). Acum nu o mai folosesc, pentru ca m-am obisnuit sa joc doar cu SHIFT.
bind "MWHEELUP" "+jump" - sari cand misti in sus rotita de la mouse. O folosesc la bunny-hop.
bind "MOUSE5" "lastinv" - pui in mana arma folosita anterior. In mod normal e pusa pe 'q', dar am pus-o pe un buton lateral de la mouse pentru ca e o comanda pe care o folosesc des, si vreau sa am acces la ea chiar si in timp ce ma misc in orice directie.
bind "MOUSE4" "weapon_smokegrenade" - pui in mana grenada de tip 'smoke'. La fel ca la flash, vreau acces la ea printr-un singur buton. Asa ca am pus-o pe un buton pe care il aveam liber la momentul acela, adica celalalt buton lateral de la mouse.

_cl_autowepswitch "0" - face ca in momentul in care ai doar pistol, si treci peste o arma, sa nu o puna direct in mana. Pentru mine e utila, fiindca nu vreau sa fiu in mijlocul unui schimb de focuri, sa trec peste o arma, si sa mi se puna in mana automat.
brightness "2" - seteaza luminozitatea in joc. poate lua orice valori intre 0-2. 2 e maxim. Vreau luminozitate cat mai mare, ca sa nu am probleme in locuri intunecoase.

cl_backspeed "420" - seteaza viteza de deplasare cu spatele. Pe aproape toate serverele e setata la 400 maxim, dar cred ca unele permiteau si 420, de aceea la mine e 420.
cl_cmdbackup "16" - face ca ultimele 16 comenzi sa fie re-trimise de fiecare data cand se trimite un pachet de comenzi, in cazul in care conexiunea are probleme si se mai pierd din comenzile trimise.
cl_cmdrate "105" - specifica frecventa cu care se fie trimise pachetele cu comenzi catre server. 105 reprezinta numar de pachete/secunda.
cl_crosshair_color "50 250 250" - specifica culoarea tintei (in cazul meu, un albastru turquoise)
cl_crosshair_size "small" - specifica dimensiunea tintei
cl_crosshair_translucent "0" - specifica daca tinta e transparenta sau nu. Eu nu o vreau transparenta, pentru o mai buna vizibilitate.
cl_dynamiccrosshair "0" - specifica daca tinta isi modifica dimensiunea in timpul deplasarii sau a sariturilor.
cl_forwardspeed "420" - seteaza viteza de deplasare in fata.
cl_logocolor "#Valve_Ltblue" - seteaza culoarea tatuajului de pe pereti.
cl_logofile "chuckskull" - seteaza modelul tatuajului.
cl_minmodels "1" - face ca toti de la ct sa aiba acelasi skin, la fel si toti cei de la terro. Prefer sa fie in felul asta ca sa nu am 4 modele diferite de coechipieri, si 4 modele diferite de inamici. Imi e putin mai usor si mai comod sa-i recunosc asa.
cl_radartype "1" - specifica tipul radarului, transparent sau opac. Eu il prefer opac, ca sa vad mai bine pe unde imi stau coechipierii.
cl_showfps "1" - afiseaza numarul de fps intr-un colt al ecranului.
cl_updaterate "100" - numarul de update-uri pe secunda pe care jocul meu le cere de la server.
cl_weather "0" - elimina efectele legate de vreme, de pe harta (ex. ploaia de pe de_aztec).

ex_interp "0" - reprezinta intervalul de timp, in secunde, pe care sa faca interpolarea intre update-uri. E o setare strans legata de updaterate. Mai exact, ex_interp = 1/updaterate. Astfel, daca updaterate-ul e pus la 100, ex_interp o sa ia valoarea 0.01. Eu l-am pus 0, ca sa fie setat automat de joc, in functie de cl_updaterate. In felul asta, jucatorii nu o sa imi apara niciodata sacadat. In cazul meu, avand updaterate = 100, ex_interp o sa ia valoarea 0.01.
gamma "3" - asemanator cu brightness, afecteaza nivelul de luminozitate in joc. Numarul maxim e 3.
gl_ansio "0" - seteaza anisotropic filtering. Eu il vreau dezactivat.
gl_vsync "0" - seteaza vertical sync. Il vreau dezactivat, ca sa nu mearga jocul la doar 60 fps.
hud_centerid "1" - specifica daca numele jucatorilor sa fie afisate pe centrul ecranului unde e tinta, sau in lateral. Eu prefer in centru, pentru ca imi e mai usor sa observ pe cine mi-am pus tinta.
hud_fastswitch "1" - specifica daca schimbul armelor sa se faca rapid, la apasarea tastelor, fara sa mai fie nevoie de un 'click' de confirmare.
m_customaccel_scale "0" - seteaza amplificarea acceleratiei la mouse. Eu vreau sa nu am nici o acceleratie la mouse.
m_rawinput "1" - specifica daca informatiile de la mouse sa fie preluate direct, fara alta procesare facuta de windows.

Setarile cu prefixul "mp" sunt specifice serverului, iar in configul meu au efect doar cand intru intr-un joc facut de mine, cu "New game".
mp_autoteambalance "0" - specifica daca serverul permite mai multi jucatori intr-o echipa decat in alta.
mp_freezetime "0" - seteaza numarul de secunde, la inceputul fiecarei runde, in care nimeni nu se poate misca din loc.
mp_limitteams "0" - seteaza numarul maxim de jucatori pe care o echipa ii poate avea fata de cealalta echipa. Numarul 0 opreste regula de tot.
mp_roundtime "1.75" - seteaza durata unei runde, in minute. (numarul standard in meciuri e 1.75 minute, adica 1:45 secunde).
mp_startmoney "800" - seteaza numarul de bani cu care incep jucatorii prima runda.
mp_timelimit "0" - durata unei harti.
mp_decals "600" - numarul de urme de gloante, tatuaje, urme de grenada, etc. vizibile pe ecran la un moment dat.

name "hoc -ELECTRONIC SPORTS LEAGUE"

rate "100000" - numarul de bytes pe care serverul ii trimite clientului. Un numar cat mai mare permite trimiterea mai multor informatii, ceea ce in teorie face jocul mai fluent si mai precis.
sensitivity "1.55" - am schimbat numarul default pentru ca e mult prea mare pentru mine.
voice_overdrive "0" - setarile de voice le-am mostenit de la un prieten de cand am inceput sa joc, si nu m-am obosit niciodata sa aflu ce e cu ele. Stiu doar ca afecteaza volumul si vocea cand vorbesti la microfon in joc.
voice_overdrivefadetime "0"
voice_scale "0.750000"
volume "0.15" - seteaza volumul sunetului din joc
zoom_sensitivity_ratio "1" - seteaza sensitivity-ul cand e pusa tinta de la awp.
echo "userconfig.cfg executed" - afiseaza un mesaj in consola. In cazul meu, scrie ca s-au executat comenzile.

Acestea sunt toate setarile schimbate de mine, de la valorile implicite. Aici ar trebui sa fie incluse majoritatea setarilor pe care si alti jucatori le-au schimbat dupa preferintele lor. Nu toate sunt folositoare acum. Unele le foloseam mai demult si le-am lasat asa pentru ca m-am obisnuit cu ele, altele poate nici nu mai au efect acum, iar altele isi fac efectul doar in jocurile facute cu "New game".

Acestea fiind spuse, sper ca v-ati facut o idee despre ce se poate seta in config, si cum sa va folositi de el pentru a va face voua jocul mai placut.

Pentru mai multe detalii despre fiecare comanda existenta din CS 1.6, vizitati link-ul acesta: http://txdv.github.io/cstrike-cvarlist/
Avatar utilizator
GagaD
Mesaje: 485
Membru din: 06 Ian 2016, 20:32
Localitate: TIMIS

Re: Setari in .cfg

Mesajde GagaD » 30 Dec 2018, 22:13

multumim, hoc, am nevoie de o parere de la tine, te contactez in privat !:D pe steam probabil !:D
Imagine
MOSSUL MOS
Mesaje: 217
Membru din: 22 Iun 2017, 00:03

Re: Setari in .cfg

Mesajde MOSSUL MOS » 31 Dec 2018, 00:14

GG!:)
Gizmo
Mesaje: 13
Membru din: 19 Mar 2016, 13:31

Re: Setari in .cfg

Mesajde Gizmo » 31 Dec 2018, 10:50

Parerea mea ca lurppis stie mai bine cu ratele ;) https://www.hltv.org/blog/6570/configur ... ates-cs-16
Avatar utilizator
hocc
Mesaje: 22
Membru din: 18 Iun 2018, 22:21

Re: Setari in .cfg

Mesajde hocc » 31 Dec 2018, 12:08

Parerea mea ca lurppis stie mai bine cu ratele ;) https://www.hltv.org/blog/6570/configur ... ates-cs-16
Ai dreptate, in urma acelui update mare, noul maxim pentru updaterate e 102, dar e pus din cauza gramezilor de postari pe forumul de la steam in care lumea punea 101 (moment in care maximul era doar 100, si atunci li se aplica valoarea default de 30), si apoi se plangea ca le merge jocul rau pe unele servere. Intradevar, acum poti pune cl_updaterate 102, si atunci e cu atat mai indicat sa lasi ex_interp 0. Sincer eu prefer sa il las la 100, cum a fost intentionat sa fie pus de la bun inceput.
Avatar utilizator
protection
Mesaje: 54
Membru din: 26 Noi 2017, 22:34
Localitate: Ploiesti

Re: Setari in .cfg

Mesajde protection » 01 Ian 2019, 12:04

Unele le stiam, altele nu.
Eu joc default, cu ce vine jocul.
Le adaugi manual mereu cand intri in joc ?
Avatar utilizator
hocc
Mesaje: 22
Membru din: 18 Iun 2018, 22:21

Re: Setari in .cfg

Mesajde hocc » 01 Ian 2019, 14:32

Unele le stiam, altele nu.
Eu joc default, cu ce vine jocul.
Le adaugi manual mereu cand intri in joc ?
Nu. Setarile mele le-am pus in config.
Avatar utilizator
mo0n_sniper
Fondator
Mesaje: 1043
Membru din: 13 Feb 2015, 16:56

Re: Setari in .cfg

Mesajde mo0n_sniper » 01 Ian 2019, 15:01

Parerea mea ca lurppis stie mai bine cu ratele ;) https://www.hltv.org/blog/6570/configur ... ates-cs-16
Ai dreptate, in urma acelui update mare, noul maxim pentru updaterate e 102, dar e pus din cauza gramezilor de postari pe forumul de la steam in care lumea punea 101 (moment in care maximul era doar 100, si atunci li se aplica valoarea default de 30), si apoi se plangea ca le merge jocul rau pe unele servere. Intradevar, acum poti pune cl_updaterate 102, si atunci e cu atat mai indicat sa lasi ex_interp 0. Sincer eu prefer sa il las la 100, cum a fost intentionat sa fie pus de la bun inceput.
Da, 102 a fost creeat doar pentru prostia unora. Si eu tot cu 100 prefer sa joc.
I will not die a faceless slave forgotten by history.
Imagine
Avatar utilizator
ZuZu
Mesaje: 849
Membru din: 13 Ian 2016, 12:44
Localitate: Galati

Re: Setari in .cfg

Mesajde ZuZu » 01 Ian 2019, 20:40

Candva parca mergea asa frumos cs-ul... nu aveam netul de acum, nici pc nici mouse nici serverul nu era ca acum si mergea perfect.
Acum numai se plange lumea :-)))) ca au lag, ca sacadeaza, ca agata.. nu intra glontul, nu intra lama.. numai mofturosi :-)))
Imagine
Gizmo
Mesaje: 13
Membru din: 19 Mar 2016, 13:31

Re: Setari in .cfg

Mesajde Gizmo » 02 Ian 2019, 00:40

Exista uninstall.......pentru noul an 2019 poate sa fie uneori cea mai buna setare.

Înapoi la “Discutii Generale”

Cine este conectat

Utilizatori răsfoind acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator